Vanliga fallgropar vid värderingsarbete
Alla företag vill såklart efterleva efter de värderingar som har tagits fram men för de flesta är det svårt och stannar inte sällan som fina ord på väggen.
"Ofta stannar det som fina ord på väggen"
Vissa företag är dock helt fantastiska på detta och är värderingsstyrda fullt ut men de allra flesta misslyckas faktiskt, trots goda avsikter och intentioner.
Varför är det då så svårt?
Varför är det så många företag som kämpar med detta?
De 5 vanligaste fallgroparna som jag stöter på är:
1. Ledningsgruppen och ledarna säger en sak och gör en annan. Det är så enkelt att börja ta lite genvägar och hoppas ingen ska se/tänka på det.
Låt oss ta ett exempel. Föreställ dig att vi Inkludering är en av de värderingar ett företag bestämt sig för och där man enats om att "det är viktigt att alla känner sig inkluderade". Men så kommer vardagen och det där avdelningsmötet där samtliga utom en förstår svenska. ”Då är det ju enklast att köra på svenska, det är ju så mycket enklare att uttrycka sig..” Jag vet inte hur många gånger jag har hört chefer säga just detta.
Efter det kommer det vara ok för alla att köra det på svenska framöver. Vi gör som våra ledare gör.
2. Man tar inte beslut som ligger i linje med värderingarna. De enkla besluten är ofta inte svåra att ta i linje med värderingarna men det är i de svåra besluten som det visar sig som mest.
Skulle man till exempel tacka nej kunder som inte ligger i linje med företagets värderingar och riskerar att gå miste om viktig (kortsiktigt) inkomst? Det är sådana situationer och beslut som kan skapa skav hos medarbetarna men det kan också vid ett annat beslut skapa förtroende, engagemang och lojalitet.
Hur skulle man till exempel kunna genomföra ett varsel på ett sätt som är i linje med värderingarna?
3. Man missar det gyllene ögonblicket att visa på förändring. Precis när ett företag lanserat eller kommunicerat kring sina värderingar finns ett gyllene tillfälle att direkt följa upp med några nya beteenden eller aktiviteter som ligger i linje med värderingarna. Som medarbetare vill man se lite bevis på att ledarna menar allvar med det dem säger.
– Så, visa dem! Det skapar engagemang och förtroende.
4. Man är för snäll och vågar inte tillrättavisa personer som INTE beter sig i linje med värderingarna. Särskilt vanligt är detta när personen ifråga presterar på en hög nivå. Dvs drar in pengar till företaget (bra kortsiktigt) men dränerar kollegorna och företagskulturen (mindre bra långsiktigt).
Detta icke-ledarskap symboliserar att det är ok att bete sig hur som helst så länge man "presterar och är lönsam".
Det skickar negativa signaler till alla andra kollegor som värdesätter företagets värderingar.
5. Man underskattar vikten av att även inkludera värderingarna i processer, rutiner, dokument som exempelvis rekryteringsprocessen och onboardingprocessen men också utvecklings- och löneprocessen. Systemet och processerna hjälper då till att följa det ni tycker är viktigt.
Vilken är den vanligaste fallgropen som du ser?
#företagskultur
#värderingar
#engagemang
_ _ _
➡️Jag heter Kristian Andersson. Jag föreläser, utbildar och hjälper företag inom värderingsbaserad kultur.
Följ mig så berättar jag mer om hur du kan arbeta för att behålla och värna om företagets nyckelkompetens och bli en mer attraktiv arbetsgivare.
💡 Du kan hitta fler artiklar som denna på fliken “blogg” i menyn.
💡 Du kan även läsa mer om hur jag hjälper företag med deras företagskultur under “tjänster” i menyn.