“Culture eats strategy for breakfast”

Det lär ha varit management consulting legenden Peter Drucker som myntat citatet. Med det sagt menade han inte att en strategi inte behövs men kulturen är det som gör att strategin blir framgångsrik.

Men varför är det så?


➡️ Samarbetet

Låt oss säga att du tar fram världens bästa plan och ett fantastiskt syfte. Kommer det ensamt att ta organisationen dit? Kommer du att lyckas även om de människor du har och de beteenden som finns i organisationen inte jobbar tillsammans mot målet? Nej, sannolikt inte.  

Det kan fungera utmärkt för en liten grupp människor som helt och hållet fokuserar på den egna prestationen och för att lyckas. När de inte är avhängiga av varandra för att nå målet.

Lite som en individuell idrottare kan fokusera på sin prestation och där andras prestationer inte behöver påverka den egna prestationen. I en lagidrott däremot krävs det samarbete för att lyckas, oavsett hur smart taktik de än har.


➡️ Finite eller infinite mindset

Simon Sinek har skrivit en hel bok om ”the infinite game” (LÄS!) som i korthet innebär att när vi har tankesättet att det vi gör inte har ett slut så uppstår ett nytt tänkande som är mer samarbetsvilligt och långsiktigt främjande eftersom det inte finns ett givet slut.

Ska vi jobba tillsammans för en oändlig framtid så behöver vi ju få det att fungera. Man orkar inte vara i en kontraproduktiv kultur hur länge som helst.

I ett kortsiktigt projekt med ett givet mål kan det kanske räcka att bara fokusera på uppgiften och få projektet i mål utan världens bästa kultur. Det kan vi härda ut.

Men i det långsiktiga/oändliga perspektivet, orkar vi det? De flesta företag vill ju vara framgångsrikt på obestämd framtid och inte bara under en kort period. Då krävs det en kultur som man vill vara i länge och som främjar samarbete för att nå målen och syftet.


➡️ Engagemang

Om människorna inte bryr sig om de andra kollegorna utan bara fokuserar på prestationen, kommer engagemanget så sakteliga att dö ut. En kort period kan externa motivatorer som resultatet fungera som motivator och driva engagemang men i ett längre perspektiv behöver den motivationen komma inifrån. Har vi en organisation där man bryr sig om varandra, där man känner sig inkluderad, trygg, betydelsefull och kompetent skapas tillit och då finns goda förutsättningar för ett högt engagemang och en kultur man vill vara i och verka för länge.


➡️ Förändring

Tänk om företaget behöver byta riktning och genomföra en förändring? Utan ett starkt ledarskap och en samarbetsbar kultur kommer det bli svårt att överkomma de hinder som alltid uppstår vi förändringar. Om vi återigen tar parallellen mot ett idrottslag som fort får en tidig motgång i en match eller turnering. Har man då inte ledare, en sammanhållning och en utvecklande kultur kommer det bli svårt att resa sig och förlusten blir ett faktum. Ett idrottslag får dock ofta nya matcher och nya turneringar men så är inte fallet för ett företag. Förändringar behöver lyckas för att företaget ska lyckas.

💡 Sammanfattningsvis, för att lyckas behöver du inte bara en grym strategi och ett inspirerande syfte, du behöver rätt kultur och människor som är engagerade för att ta er dit annars stannar det vid en fantastisk idé på ett papper.


#företagskultur

#värderingar


_ _ _

➡️ Jag heter Kristian Andersson. Jag föreläser, utbildar och hjälper företag inom värderingsbaserad kultur.

Följ mig så berättar jag mer om hur du kan arbeta för att behålla och värna om företagets nyckelkompetens och bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Du får gärna prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Föregående
Föregående

Alla vill känna sig trygga på sitt arbete…Men hur gör man?

Nästa
Nästa

Leka + syfte + potential = högpresterande kultur