Trött på tomma ord, mkt snack och lite verkstad?

Den största igenkänningen jag möter när jag är ute och pratar om värderingar och företagskultur är att många företag är bra på att snacka fint och sen inte leva som de lär. Mycket snack och lite verkstad.

Varför är det så? Jag tror i grund och botten inte att det var avsikten från början.

Min föreställning är att det ofta går till enligt följande:

Ledningsgruppen förstår att frågan om värderingar och företagskultur är viktigt och tycker genuint att den är viktig. Man lägger in det på en av gruppens halv-, eller heldagar att ta fram värdeord. Ord som man genuint vill vara och stå för. Värdeorden tas fram och känslan är god. Sedan kommuniceras detta ut till företaget som med förväntan ser fram emot resultatet. ”Nu ska vi se om de menar allvar”

Men sen kommer verklighet och det blir svårt att uppfylla värdeorden fullt ut i alla situationer. Då kommer misstron från medarbetarna p.g.a. att de inte upplever att man lever som man lär och det bara är fint snack. Ord på ett papper osv.

Oavsett den bästa av intentioner så tror jag man missar följande faktorer:

  1. Värderingarna behöver linjera med varumärket. Det behöver hänga ihop med helheten.

  2. Värderingarna ska stötta resan mot vart företaget ska. Bygga Rätt företagskultur för ändamålet.

  3. Man har missat att skapa en gemensam beskrivning/definition av värderingarna så att alla har samma bild av vad värderingar står för i just den organisationen

  4. Man har Underskattat värdet av att skapa delaktighet bland alla medarbetare i resan. Det är alla som tillsammans bygger företagskulturen. Låt alla vara med och få känna delaktighet. Ledningsgruppen behöver ändå vara de som i slutändan bestämmer. Men det enda behöver inte utesluta det andra.

  5. Man har inte tagit fram önskvärda och icke-önskvärda beteenden & ledarbeteenden. Skapa tydlighet och göra det enkelt att förstå vad som förväntas av individen.

  6. Inte identifierat och linjerat processer, rutiner & strukturer som hjälper till att efterleva värderingarna. Mycket sitter i de rutinerna som finns. De kan agera stöttande pelare som gör det enkelt att göra rätt. Ibland kan den förändringen fastna i de gamla systemen.

  7. Kanske den viktigaste = Man tar inte beslut baserat på värderingarna och/eller missar att kommunicera kopplingen till värderingarna. Som anställd behöver man förstå kopplingen och känna att man tar beslut som går i linje med värderingarna. När besluten går stick i stäv föds misstron och skaven.

  8. Sist men inte minst. Man missar att det är svårt och att det kräver mycket energi och kanske även investeringar att förändra/förbättra.

Men om man inte är beredd att göra på ett nytt sätt så kommer ingen förbättring att ske. Det är ju därför det är svårt.

Behöver du hjälp att få detta på plats i din organisation?

➡️På ett strukturerat och systematiskt sätt kan jag hjälpa er. Hör av dig så tar vi en dialog.

 ---

#företagskultur

#värderingar

➡️ Jag heter Kristian Andersson. Jag föreläser, utbildar och hjälper företag inom värderingsbaserad kultur.

Följ mig så berättar jag mer om hur du kan arbeta för att behålla och värna om företagets nyckelkompetens och bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Du får gärna prenumerera på mitt nyhetsbrev genom att klicka på min profil och sedan letar upp mina nyhetsbrev som du kan välja att prenumerera på.

Nästa
Nästa

Ta ner feedback från sin piedestal